Select Your Style

Choose View Style

  • Full
  • Boxed

Choose Colour style

  • skyblue
  • green
  • blue
  • coral
  • cyan
  • eggplant
  • pink
  • slateblue
  • gold
  • red

Πόσο σημαντικό ρόλο κατέχει η διατροφή μας στην προάσπιση της καλής υγείας;

Το παραπάνω ερώτημα θα μπορούσε απλά να απαντηθεί με την φράση «Είμαστε ό,τι τρώμε, ό,τι σκεφτόμαστε και ό,τι αναπνέουμε». Πιο ειδικά ο ρόλος της διατροφής για την υγεία και η σύνδεσή της με την εμφάνιση συγκεκριμένων ασθενειών, ειδικότερα του καρκίνου, αναγνωρίζεται πλέον από τους επιστήμονες.

Υπολογίζεται ότι οι διατροφικές συνήθειες σχετίζονται με το 30% των καρκίνων στις αναπτυγμένες χώρες και το 20% των καρκίνων στις αναπτυσσόμενες χώρες. Τα δεδομένα αυτά αναγορεύουν τη διατροφή στη δεύτερη μετά το κάπνισμα αιτία καρκίνου, η οποία μπορεί να προβλεφθεί. Ακόμα αξίζει να αναφερθεί πως σύμφωνα με ορισμένες μελέτες, το 60% όλων των περιπτώσεων καρκίνου οφείλονται σε λάθος διατροφή.

Ιδιαίτερα στις αναπτυγμένες χώρες το κυρίαρχο διατροφικό πρότυπο με τις μεγάλες ποσότητες σε κρέας, λευκό αλεύρι και ζάχαρη αυξάνει τον κίνδυνο για αρκετές μορφές καρκίνου. Το κρέας είναι βέβαια καλή πηγή πρωτεϊνών, αλλά είναι πλούσιο σε ακόρεστα λίπη. Επίσης, κατά το ψήσιμο, τηγάνισμα και μαγείρεμα στο φούρνο κρέατος δημιουργούνται από τις ζωικές πρωτεΐνες χημικές ενώσεις, γνωστές ως ετεροκυκλικές αμίνες, που θεωρούνται καρκινογόνες.

Εκτός από το λίπος, καρκινογόνο δράση ασκεί και η λευκή ζάχαρη. Η ζάχαρη, όχι μόνο είναι ένας άδειος φορέας ενέργειας χωρίς ζωτικές ουσίες, αλλά αυξάνει στον οργανισμό την έκκριση του αυξητικού παράγοντα IGF-1, που είναι παρόμοιος με την ινσουλίνη, και που ωθεί κάποια κύτταρα σε διαίρεση, ενώ παράλληλα τροφοδοτεί με ενέργεια ήδη υπάρχοντα καρκινογόνα κύτταρα.

Επίσης οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες που περιέχονται και στο λευκό ψωμί, έχουν ενοχοποιηθεί για αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο.

Υπάρχουν μελέτες που δείχνουν τη σύνδεση της τροφής με την εμφάνιση καρκίνου;

Αυτή τη σύνδεση επιβεβαιώνει και πρόσφατη έρευνα επιστημόνων από τις ΗΠΑ, η οποία δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «JAMA Internal Medicine, Michael J. Orlich, MD, PhD, Pramil N. Singh, DrPH, Joan Sabaté, MD, DrPH, et al, Vegetarian Dietary Patterns and the Risk of Colorectal Cancers JAMA Intern Med. 2015;175(5):767-776. doi:10.1001/jamainternmed.2015.59».

Στο πλαίσιο της έρευνας οι επιστήμονες παρακολούθησαν επί επτά χρόνια 77.700 εθελοντές, που είχαν χωριστεί σε χορτοφάγους και μη χορτοφάγους και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσοι ακολουθούν μια διατροφή βασισμένη σε φυτικής προέλευσης τρόφιμα και ψάρια, με ελάχιστη κατανάλωση ζωικών προϊόντων, διατρέχουν σημαντικά μικρότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρκίνο του παχέος εντέρου.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές, αυτά τα αποτελέσματα δεν οφείλονται μόνο στην πολύ περιορισμένη κατανάλωση κρέατος και ζωικών προϊόντων, αλλά και στο ότι γενικότερα όσοι υιοθετούν χορτοφαγική διατροφή τείνουν να τρέφονται πιο υγιεινά, δηλαδή να μην καταναλώνουν πολλά γλυκά, πρόχειρα φαγητά, επεξεργασμένα τρόφιμα και ζάχαρη.

Και παλαιότερες μελέτες έχουν συσχετίσει την κατανάλωση τροφίμων πλουσίων σε φυτικές ίνες με την προστασία από τον καρκίνο. Εξάλλου, δεν είναι τυχαίο ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλης κλίμακας μελέτη, που παρακολουθεί 500.000 ανθρώπους σε 10 ευρωπαϊκές χώρες, με στόχο να αποκαλύψει τη σύνδεση της διατροφής με την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου.

Ποιος ο ρόλος της βιοχημικής γενετικής ανάλυσης;

Η διατροφή είναι από τους βασικούς μηχανισμούς που επιδρούν στην υγεία του κάθε ατόμου και την επηρεάζουν, προκαλώντας τις διάφορες ασθένειες.

Στην προσπάθεια να προληφθούν ή να αντιμετωπιστούν αυτές οι ασθένειες, σημαντικός είναι ο ρόλος της βιοχημικής γενετικής  (μεταβολομικής) ανάλυσης, η οποία μας βοηθά να αποκαλύψουμε επάρκειες ή ανεπάρκειες σε θρεπτικά συστατικά που μπορούν να οδηγήσουν στη διατήρηση της υγείας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *