Δρ. Ελευθέριος Γεωργακόπουλος

Πιο ευάλωτες στον καρκίνο οι γυναίκες με διαβήτη

Έως 27% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου αντιμετωπίζουν οι γυναίκες με διαβήτη συγκριτικά με εκείνες χωρίς διαβήτη, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο «Diabetologia» και η οποία επιβεβαιώνει ότι ο διαβήτης είναι παράγοντας κινδύνου για την εκδήλωση καρκίνου και στα δύο φύλα, ωστόσο οι γυναίκες έχουν 6% επιπλέον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου σε κάθε σημείο του σώματος, συγκριτικά με τους άνδρες!

Η συγκεκριμένη μελέτη του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Υγείας George του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας, στο Σίδνεϊ, έκανε συστημική ανάλυση στη βάση PubMed MEDLINE για να εντοπίσει έρευνες για τη σχέση καρκίνου και διαβήτη. Τελικά, εστίασε σε 107 σχετικές μελέτες και σε 36 ομάδες δεδομένων για μεμονωμένα άτομα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, οι γυναίκες με διαβήτη είχαν 27% μεγαλύτερο κίνδυνο για καρκίνο ανεξαρτήτως σημείου σώματος, συγκριτικά με τις γυναίκες χωρίς διαβήτη, ενώ στους άνδρες με διαβήτη ο κίνδυνος ήταν αυξημένος κατά 19%. Αναφορικά με συγκεκριμένα σημεία του σώματος, η ανάλυση έδειξε στατιστικά σημαντικότερο κίνδυνο καρκίνου για τις γυναίκες με διαβήτη στους νεφρούς (11%), τη στοματική κοιλότητα (13%), το στομάχι (14%) και λευχαιμία (15%). Για τον καρκίνο του ήπατος ο κίνδυνος των γυναικών με διαβήτη ήταν 12% χαμηλότερος σε σύγκριση με τους άνδρες ασθενείς.

Ως αιτία για τον αυξημένο κίνδυνο καρκίνου στις γυναίκες με διαβήτη οι ερευνητές προτείνουν την υπεργλυκαιμία, μέσω της πρόκλησης βλάβης στο DNA, μια επίδραση που είναι πιο εμφανής στις γυναίκες επειδή αυτές διαχρονικά είναι πιθανότερο να λαμβάνουν λιγότερο εντατική θεραπεία ή καθόλου αγωγή ή να έχουν χειρότερη συμμόρφωση στην αντιδιαβητική θεραπεία, συγκριτικά με τους άνδρες.

Εναλλακτικά, επειδή η μέση διάρκεια της εξασθενημένης ανοχής της γλυκόζης ή της εξασθενημένης γλυκόζης νηστείας έχει διαπιστωθεί ότι στις γυναίκες διαρκεί δύο χρόνια περισσότερο, ενδεχομένως να είναι περισσότερο εκτεθειμένες στην αθεράπευτη υπεργλυκαιμία στο προ-διαβητικό στάδιο, και η υπεργλυκαιμία είναι γνωστό ότι προάγει τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων.

Σημειώνεται ότι ο καρκίνος αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου, παγκοσμίως. Υπολογίζεται ότι μια στις τέσσερις γυναίκες και ένας στους τρεις άνδρες θα εκδηλώσει καρκίνο κατά τη διάρκεια της ζωής του. Ταυτόχρονα, και η συχνότητα του διαβήτη ακολουθεί αυξητική τάση, με 415 εκατομμύρια άτομα να πάσχουν από τη νόσο μόνο το 2015!

 

Πηγή