Δρ. Ελευθέριος Γεωργακόπουλος

Οι βιταμίνες Β «αντιστέκονται» στη γήρανση

Με τον πληθυσμό –ιδιαίτερα στην Ευρώπη– να γερνάει διαρκώς, η αναζήτηση τρόπων αντιμετώπισης των εκφυλιστικών νόσων βρίσκεται ψηλά στην ιατρική ατζέντα και αναδεικνύει τις βιταμίνες Β σε σημαντικό σύμμαχο για την υγεία των ηλικιωμένων ανθρώπων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αριθμός των ανθρώπων ηλικίας άνω των 65 ετών υπολογίζεται σήμερα σε περίπου 900 εκατ. παγκοσμίως, ωστόσο αναμένεται να αυξηθεί στα 2 δισ. έως το 2050! Νόσοι όπως η υπέρταση και οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι πολύ συχνές στους ηλικιωμένους, αποτελώντας μάλιστα κύριες αιτίες θανάτου. Στοιχεία επιστημονικών μελετών συνδέουν τα χαμηλά επίπεδα φυλλικού οξέος και Β-βιταμινών με υψηλότερο κίνδυνο εκφυλιστικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων καρδιαγγειακών παθήσεων, γνωστικών δυσλειτουργιών (άνοια, Alzheimer’s) και οστεοπόρωσης.

Η πιο κοινή αιτία ανεπάρκειας φυλλικού οξέος και ριβοφλαβίνης σε ηλικιωμένα άτομα είναι χαμηλή διατροφική πρόσληψη, η χαμηλή Β12 σχετίζεται κυρίως με τη δυσαπορρόφηση, ενώ η μη βέλτιστη κατάσταση της βιταμίνης Β6 αποδίδεται σε αυξημένες απαιτήσεις του οργανισμού στη γήρανση.

Κλινικές ενδείξεις έχουν συνδέσει αυξημένες συγκεντρώσεις ομοκυστεΐνης στο πλάσμα και χαμηλή περιεκτικότητα σε φυλλικό οξύ, με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Οι πρώτες μετα-αναλύσεις μελετών κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η μείωση της ομοκυστεΐνης θα μείωνε τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων κατά 11%-16%. Επιπλέον, πληθώρα μελετών έχουν αναδείξει τη σημασία των βιταμινών Β στην υγεία τον οστών.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι οι παρεμβάσεις με Β-βιταμίνες μπορεί να έχουν ευεργετικά αποτελέσματα στην πρόληψη εκφυλιστικών ασθενειών, στο πλαίσιο της κάλυψης ανεπαρκειών σε μικροθρεπτικά συστατικά οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν πολλαπλές βιολογικές διεργασίες. Αυτές τις ανεπάρκειες αποκαλύπτει με μεγάλη ακρίβεια η Μεταβολομική Ανάλυση.

 

 

 

Πηγή