Δρ. Ελευθέριος Γεωργακόπουλος

Μεταβολομική: Ένα εργαλείο που αναστρέφει τις μεταβολικές διαταραχές

Με το διαβήτη ΙΙ και τον καρκίνο να αυξάνονται σταθερά, επηρεάζοντας όλο και μεγαλύτερο τμήμα του παγκόσμιου πληθυσμού τα επόμενα χρόνια, και με τους επιστήμονες να συσχετίζουν το διαβήτη με αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου , είναι απαραίτητο ένα εργαλείο ικανό να διερευνήσει τις ποικίλες παθοφυσιολογικές διαταραχές που προκαλεί μία πολύπλοκη μεταβολική νόσος όπως ο διαβήτης (Μήτρου Π., Επιστημονικά Χρονικά 2017;22(S1): 83-91).

Η Μεταβολομική Ανάλυση αποτελεί ακριβώς αυτό το εργαλείο για τη διερεύνηση των μεταβολικών διαταραχών (Marta G.-F. et al., Diabetes Care 2016, Newgard C.B., Cell Metabol. 2017). Τόσο στο προδιαβητικό στάδιο, στο μεταβολικό σύνδρομο αλλά και στον διαβήτη ΙΙ, οι μελέτες έχουν δείξει διαταραχές των μεταβολιτών των υδατανθράκων, γλυκόζης και γλουκονεογέννεσης, του μεταβολισμού του Q10, των λιπαρών οξέων και των αμινοξέων γενικότερα. Το ευρήματα αυτά είναι σε απόλυτη συμφωνία με ευρήματα από ασθενείς μας με μεταβολικό σύνδρομο, προδιαβήτη ή διαβήτη ΙΙ. Ιδιαίτερα, δε, έχουν σημαντική αξία για όλους όσοι διαγιγνώσκονται με μεταβολικό σύνδρομο ή σε προδιαβητικό στάδιο, αφού αποτελούν και το απαραίτητο «εγχειρίδιο» και εργαλείο, ώστε με την κατάλληλη παρέμβαση να αναστραφούν οι διαταραχές στα διάφορα μεταβολικά στάδια και να μειωθεί η πιθανότητα εκδήλωσης διαβήτη ΙΙ. Σε ασθενείς με διαβήτη ΙΙ, η επαναφορά της εύρυθμης λειτουργίας των μεταβολικών διαταραχών με εργαλείο την μεταβολομική ανάλυση, οδηγεί –σε συνδυασμό με τη φαρμακευτική αγωγή– σε καλύτερη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου και μείωση της όποιας συνοδού συμπτωματολογίας, ενώ μειώνει τις βλαβερές επιπτώσεις της χρόνιας αυτής νόσου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο διαβήτης ΙΙ είναι η πλέον επικρατούσα χρόνια ασθένεια του σύγχρονου ανθρώπου, από την οποία πάσχουν σήμερα πάνω από 415 εκατ. άνθρωποι (δηλαδή 1 στους 11 ενήλικες), αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί στα 642 εκατομμύρια μέχρι το 2040 (Marta G.-F. et al., Diabetes Care 2016). Σύμφωνα με νέα μελέτη που παρουσιάστηκε στο 54ο ετήσιο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για τη Μελέτη του Διαβήτη, στο Βερολίνο, ο διαβήτης τύπου ΙΙ σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου και θανάτου από συγκεκριμένες μορφές.

 

Πηγή